Стрічка

Хочу провести акцію під час карантину. Алгоритм дій

post-image

Якщо конче треба провести акцію, бо в країні, місті й світі знов щось несеться й хтось пробиває чергове дно, а на дворі – карантин й пандемія, то що робити?

Читай рекомендації нашого експерта Михайла Лебедя у цій статті. Зберігай у закладках, а краще ще відправляй знайомим активістам.

Крок #1

По-перше, необхідно провести «юридичну розвідку» — не заборонив чи у зв’язку з карантином Кабінет міністрів або орган місцевої влади перебувати на тій території, де ви збираєтеся провести мирне зібрання.

Йдеться про заборони перебувати в парках, скверах, зонах відпочинку, лісопаркових і прибережних територіях. Заборона цього може бути незаконною або юридично нікчемною, але все одно потрібно буде вирішувати: проводити ваш мітинг там і сперечатися з поліцією або ж провести захід в іншому місці.

Крок #2

Далі можна письмово повідомити місцевий орган самоврядування або поліцію про намір провести мирне зібрання у такому-то місці і в такий-то час. Законодавчих вимог щодо способу повідомлення не існує, тому можна скористатися найбільш популярним способом – відправити лист на електронну пошту.

У повідомленні напишіть, що збираєтеся одночасно провести серію мітингів по максимум дві людини з відстанню в мінімум півтора метра між такими групами людей.

Підкресліть, що всі учасники будуть із засобами індивідуального захисту – в захисних масках і рукавичках. Вкажіть номер телефону, ім’я організатора або координатора заходу, на роль якого підберіть найбільш юридично підкованого учасника.

Крок #3

Після цього, анонсуйте подію. У публічних анонсах і закликах відвідати мітинг попросіть всіх, хто хоче взяти участь в заході, приходити в масках або респіраторах та медичних рукавичках, а також дотримуватися мінімально необхідну дистанцію між людьми. Повідомте також, що тим, кому нездужає, краще залишитися вдома. Не зайвим буде принести кілька масок про запас, щоб під час мітингу запропонувати їх надіти тим, хто може з’явитися без засобів індивідуального захисту.

Якщо поліція матиме  претензії, то спробуйте пояснити їм – правила карантину не стосуються мирних зібрань. У цьому можуть допомогти попередньо роздруковані тексти статей 8, 19, 39 і 64 Конституції України.

Якщо правоохоронці не приймуть вашу аргументацію, то складуть протокол про адміністративне правопорушення. Швидше за все, на учасників мітингу з числа його організаторів і координаторів. У протоколі слід написати «правопорушень не вчиняв/-ла», вказати імена та контактні дані ваших свідків, бажано з числа найбільш юридично підкованих. Пізніше вони допоможуть захиститися в суді.

Матеріал написаний на основі інтерв’ю на svoi.city 

Маєш круту ідею?

    Повідомлення отримали
    Ми прочитаємо його і одразу вам відповімо :)