Стрічка

3. Рольова гра «Чиновник/ця місцевого самоврядування – активіст/ка»

post-image

Грають двоє. Один гравець – в ролі працівника виконавчого органу місцевого самоврядування. Інший – в ролі організатора мирного зібрання, який хоче повідомити про намір провести свій захід місцеве самоврядування. За умовами гри, гравець-«активіст» обрав для цього прийти в приміщення виконкому особисто.

Гравець-«чиновник» має перед очима цю вебсторінку з варіантами тез, які можуть демотивувати гравця-«активіста» проводити мітинг. Гравець-«активіст» не має перед очима підказок та імпровізує в розмові з гравцем-«чиновником». Його задача – впевнити гравця-«чиновника» офіційно зареєструвати письмове повідомлення про намір провести мітинг як вхідну кореспонденцію.

Гру варто починати гравцю-«чиновнику». Тим, що обирає одну з нижчевикладених ситуацій, яка одразу «стає реальною» для гравця-«активіста». Гра припиняється або коли один з гравців досягне своєї цілі, або коли гравці втомляться грати.

Якщо в грі є модератор (може бути в ролі гравця-«чиновника»), який володіє відповідними знаннями, то він може зупинити гру і пояснити гравцю-«активісту» його помилки в контексті українського законодавства та реальних життєвих ситуацій.

Для того, щоб увійти в роль і налаштувати на ігрову ситуацію як іншого гравця, так і можливу публіку, гравець-«поліцейський» може прочитати вголос наступний текст:

«Я – працівник/ця виконавчого органу місцевого самоврядування. Я сиджу за столом на реєстрації заяв і скарг, а також повідомлень про наміри провести мирні зібрання. В мене маленька зарплата, але я все одно боюся втратити робоче місце і потрапити на кровожерливий ринок праці… Водночас я маю надію на кар’єрний зріст в апараті місцевої ради, і на довгі роки стабільного працевлаштування. Сьогодні вранці до мене прийшов начальник, і строго наказав під будь-яким приводом не приймати заявку на проведення будь-якого мирного зібрання. Бо «тривожна соціально-політична обстановка». Якщо ослухаюся – мене звільнять».

Події в грі, за замовчуванням, відбувається в умовах «звичайного» правового режиму, а не в умовах надзвичайного чи воєнного станів.

Якими тезами гравець-«чиновник» може спробувати налякати гравця-«активіста»:

1) «Я ПРИЙМУ, АЛЕ НЕ ПОСТАВЛЮ НА ДРУГОМУ ЕКЗЕМПЛЯРІ ВАШОЇ ЗАЯВКИ ВХІДНИЙ НОМЕР. ЧЕКАЙТЕ – ВАМ ЗАТЕЛЕФОНУЮТЬ І СКАЖУТЬ, ЧИ ВАШЕ МИРНЕ ЗІБРАННЯ ДОЗВОЛЕНЕ»

Пояснення: 2.1.D, 2.2, 3.А книги «Магія вуличного протесту», матеріал про підзаконні акти, накази і розпорядження з Додатку 2 на сайті Платформи ТЮ.

2) «ВИ ПОВІДОМЛЯЄТЕ НЕ ЗА ДЕСЯТЬ ДНІВ ДО АКЦІЇ. В ПОЛОЖЕННІ МІСЦЕВОЇ РАДИ (АБО ВИКОНКОМУ, РОЗПОРЯДЖЕННЯ МЕРА І Т.П.) ПРО МІТИНГИ НАПИСАНО, ЩО ТРЕБА ЗА ДЕСЯТЬ ДНІВ. Я НЕ ПРИЙМУ ЗАЯВКУ»

Пояснення: 2.1.D, 2.2, 3.А, 3.G книги «Магія вуличного протесту», матеріал про підзаконні акти з Додатку 2 на сайті Платформи ТЮ.

3) «Я НЕ ПРИЙМУ ВАШУ ЗАЯВКУ, БО ВИ ХОЧЕТЕ ПРОВОДИТИ МИРНЕ ЗІБРАННЯ В МІСЦІ, ДЕ ЦЕ ЗАБОРОНИЛА МІСЦЕВА РАДА»

Пояснення: 2.1.D, 2.2, 3.А, 3.G книги «Магія вуличного протесту», матеріали про cуди і підзаконні акти з Додатку 2 на сайті Платформи ТЮ.

4) «Я НЕ ПРИЙМУ ВАШУ ЗАЯВКУ, БО НА МІСЦІ, ДЕ ВИ ХОЧЕТЕ ПРОВЕСТИ МИРНЕ ЗІБРАННЯ, СВОЄ БУДЕ ПРОВОДИТИ ІНША ОРГАНІЗАЦІЯ, ЯКА ПОДАЛА ПОВІДОМЛЕННЯ РАНІШЕ»

Пояснення: 2.1.C, 2.1.D, 2.2 книги «Магія вуличного протесту», матеріал про суди і підзаконні акти з Додатку 2 на сайті Платформи ТЮ.

5) «Я НЕ ПРИЙМУ ВАШУ ЗАЯВКУ, БО ВИ ПРИЙШЛИ БЕЗ ПАСПОРТА. ЯК Я МОЖУ ПІДТВЕРДИТИ, ЩО САМЕ ВИ Є ОРГАНІЗАТОРОМ АКЦІЇ? ЧИТАЦЬКИЙ КВИТОК З БІБЛІОТЕКИ НЕ ПІДХОДИТЬ – Я ТАКИХ МОЖУ СТО ШТУК НА ПРИНТЕРІ ВДОМА НАДРУКУВАТИ»

Пояснення: 2.2 книги «Магія вуличного протесту».

6) «Я НЕ ПРИЙМУ ВАШУ ЗАЯВКУ, БО ВОНА НЕ ПІДПИСАНА ЗАЗНАЧЕНИМ ОРГАНІЗАТОРОМ МИРНОГО ЗІБРАННЯ, А ЦЕ НЕ ВІДПОВІДАЄ СТАТТІ 8 ЗАКОНУ ПРО ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН»

Пояснення: 2.2 книги «Магія вуличного протесту».

7) «Я НЕ ПРИЙМУ ВАШУ ЗАЯВКУ, БО ВИ ЗОВСІМ МАЛО НАПИСАЛИ, ПРО ЩО БУДЕ МИРНЕ ЗІБРАННЯ І З ЯКОЮ МЕТОЮ ПРОВОДИТЬСЯ. СІДАЙТЕ І ПЕРЕПИСУЙТЕ!»

Пояснення: 2.1.D, 2.2 книги «Магія вуличного протесту», матеріал про накази і підзаконні акти з Додатку 2 на сайті Платформи ТЮ.

8) «ВАШЕ ЗВЕРНЕННЯ ОФОРМЛЕНЕ БЕЗ ДОТРИМАННЯ ВИМОГ СТАТТІ 5 ЗАКОНУ ПРО ЗВЕРНЕННЯ ГРОМАДЯН – ВИ НЕ ВКАЗАЛИ МІСЦЕ ВАШОГО ПРОЖИВАННЯ. ТОМУ Я ПРЯМО ЗАРАЗ ПОВЕРТАЮ ЙОГО ВАМ, ЗГІДНО З СТАТТЕЮ 8. ЯК ПЕРЕПИШЕТЕ – ПРИЙДЕТЕ»

Пояснення: 2.2 книги «Магія вуличного протесту», матеріал про накази з Додатку 2 на сайті Платформи ТЮ.

9) «Я НЕ ПРИЙМУ ВАШУ ЗАЯВКУ, БО МАЄ БУТИ ВКАЗАНО ТРИ ОРГАНІЗАТОРИ МИРНОГО ЗІБРАННЯ, А ВИ ВКАЗАЛИ ЛИШЕ ОДНОГО»

Пояснення: 2.1.D, 2.2 книги «Магія вуличного протесту», матеріал про підзаконні акти з Додатку 2 на сайті Платформи ТЮ.

10) «Я НЕ ПРИЙМУ ВАШУ ЗАЯВКУ, БО ЗАРАЗ ФАКТИЧНО ЙДЕ ВІЙНА, ТОМУ ВИ МАЄТЕ ПРОСИТИ ДОЗВОЛУ НА ПРОВЕДЕННЯ МИРНОГО ЗІБРАННЯ В МІСЦЕВОГО ЦЕНТРУ (ЧИ ГРУПИ) ЦИВІЛЬНО-ВІЙСЬКОВОГО СПІВРОБІТНИЦТВА ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ»

Пояснення: 2.1.А, 2.1.B, 2.1.D, 2.2 книги «Магія вуличного протесту», матеріал про підзаконні акти, накази і розпорядження з Додатку 2 на сайті Платформи ТЮ.

11) «Я НЕ ПРИЙМУ ВАШУ ЗАЯВКУ, БО ЗАРАЗ ЕПІДЕМІЯ І КАРАНТИН. ТОЖ МАСОВІ ЗІБРАННЯ ПРОВОДИТИ НЕ МОЖНА»

Пояснення: 2.1.А, 2.1.B, 2.1.D, 2.2 книги «Магія вуличного протесту», матеріал про підзаконні акти Додатку 2 на сайті Платформи ТЮ.

12) Власний варіант тези гравця-«чиновника».

З додаткових матеріалів до книги «Магія вуличного протесту» Михайла Лебедя.

Маєш круту ідею?

    Повідомлення отримали
    Ми прочитаємо його і одразу вам відповімо :)